‘Je bent niet de enige.’ – FOMO

‘Je bent niet de enige.’ Dit is iets wat menig puber regelmatig hoort van zijn ouders etc. Toch merk ik nooit dat anderen ook daadwerkelijk deze problemen hebben, dus bij deze mijn ‘tienerstruggels’ die schijnbaar voor iedereen gelden. 

 

Wij groeien op in een tijd van smartphones, iPads en social media. Buiten dat dit ons leven heel wat makkelijker maakt brengt het ook de nodige nadelen met zich mee. Één van de dingen waar ik hierdoor last van heb is Fear of missing out (FOMO). Nu klinkt dit allemaal heel heftig, maar het is simpelweg de ‘angst’ om dingen te missen. Dit betekent niet altijd letterlijk dat je iets mist, je kunt ook de angst ervaren wanneer je je niet gelijkwaardig voelt aan leeftijdsgenoten etc. Inmiddels is er al veel onderzoek gedaan naar FOMO en blijkt het een grote aanleiding te zijn voor andere gezondheidsklachten. Denk aan depressies, angststoornissen, oververmoeidheid en stress. 

 

FOMO is iets van alle tijden, maar social media zorgt ervoor dat het nu veel aanweziger is. Ons ‘puberbrein’ is geprogrammeerd om onszelf te ontwikkelen. Daarin vinden wij het belangrijk dat we niet onderdoen aan de rest. Dit zorgt er automatisch voor dat we alles en iedereen in de gaten houden om op de hoogte te blijven en onszelf te vergelijken met hen. Door de digitalisering is dit veel makkelijker bij te houden. Als een vriend op vakantie is krijg je foto’s doorgestuurd, je krijgt een snap van iedereen die in de sportschool staat en je ziet modellen met de mooiste lichamen voorbij komen. Uiteindelijk kun je dit niet meer bijhouden en krijg je een gevoel van stress. Je slaapt slecht, zit constant op je telefoon en als het echt ver gaat verlies je je zelfvertrouwen. 

 

Er is niet heel veel te doen aan FOMO. Het enige wat een verschil kan maken is je er bij neerleggen dat je niet alles kunt weten en niet overal bij kunt horen. Uiteindelijk ben je zo gefocust op het publiekelijke leven van anderen dat je soms vergeet dat iemand alleen zijn hoogtepunten op social media deelt. Die ene vriend heeft voor de gezellige vakantiefoto’s misschien ruzie gehad met zijn zusje, de ‘fitgirls’ (en ‘-boys’) in de sportschool rennen hierna direct de Mac weer in en de modellen gebruiken bijna altijd fotoshop. 

 

Af en toe is het best eens goed om te vergeten dat het allemaal beter kan. Geniet van dat moment in je eentje op de bank en pak er gerust die extra zak chips bij. 

 

FB 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *